Vesnické muzeum plné nostalgie najdete v Liběšicích

20. březen 2017

Jen málokterá vesnice na světě se může pochlubit vlastním muzeem. Liběšice na Litoměřicku takové muzeum mají. Je přímo v budově zdejšího obecního úřadu a přibližuje život v tomto kraji zhruba v posledních sto letech.

Nechybí tu koše na česání chmele, věrtele a speciální stoličky pro česáče. Uvidíte i další zemědělské a domácí nářadí, a taky třeba funkční myčku brambor, mlékárenskou konev nebo i etiketovací kleště z místního pivovaru.

Slávu liběšické hospody Na Volyni připomenou půllitry i porcelánové tácky. Dnes už tento rekonstruovaný objekt slouží jako bytový dům, ale o turistu se postarají tři jiné hospůdky.

Nostalgie časů minulých na vás dýchne z dobového nádobí a porcelánu a naopak bránou do budoucnosti může být pro mnoho párů krásně upravená obřadní síň, která s muzeem sousedí.

Vzpomínka na bývalou liběšickou hospodu

Přímo na návsi Liběšic se můžete pokochat nádhernými barokními sochami v blízkosti jezuitské rezidence, jejímž autorem byl Kilián Ignác Dientzenhofer. Dnes je tato stavba bohužel nepřístupná.

Nevynechejte ani tamní hřbitov, kterému vévodí už částečně opravená kaple – mimořádný architektonický kousek z dílny slavného Giulia Broggia.

A ještě jedno upozornění – nepleťte si tyhle Liběšice na Litoměřicku s Liběšicemi na Lounsku. Autem se do Liběšic na Litoměřicku dostanete po silnici I/15, vlakem po trati Česká Lípa – Postoloprty a autobusem na lince Roudnice nad Labem – Úštěk.

Muzeum má otevřeno od pondělí do pátku od 7 do 15 hodin, v pondělí dokonce do 17 hodin.

Spustit audio