VIDEO: Příběhy Krušných hororů zpestří vaše letní výlety do hor

12. srpen 2016

„Natočili jsme deset filmů, které popisují hororové nebo tajemné příběhy z Krušných hor. Na místa, se kterými jsou tyhle příběhy spjaty, jsme umístili takzvané kešky. V nich jsou razítka, která si turisté otisknou do pasu, a až nasbírají všechny, mohou soutěžit o zajímavé ceny,“ vysvětluje princip celé turistické novinky Maříková.

Zatím je v pase devět míst a devatero souřadnic, které vás dovedou na místo zatím turisticky opomíjené. V polovině prázdnin přibude desátý, bonusový cíl.

„To je pas, do kterého turisté sbírají razítka,“ ukazuje Eva Maříková z Krušnohorské destinační agentury útlou knížečku s titulem Krušné horory. Nejpodstatnější část zajímavého turistického projektu je ale na webových stránkách Krušné horory.

„Vzpomínáme třeba na nájezdy Švédů, při kterých vojáci plenili a ničili krušnohorské vesnice a místní se jim snažili bránit. Máme tam pověsti o tragické lásce, o vodnících nebo o měděné panně.“

Ta podle pověsti žije na Měděnci. Každé půl století se vydává z podzemí, aby oslovila mladého muže a zbavila se prokletí. Zatím marně.

Pohádky a pověsti doplňuje i reálný příběh z nedávné doby. Ztracený turista leží pod Medvědí skálou zraněný a sám čtyři dny. Policie ho hledá se všemi vymoženostmi moderní techniky. Krušné hory ho ale nechtějí vydat. Až nezlomná víra jeho přátel v to, že žije a někde čeká na pomoc, přinese úspěch. Po čtyřech dnech je zraněný muž zachráněn.

„Turisté si pochvalují, že je to zajímavé zpestření,“ říká Eva Maříková. Když si doma prohlédnete film, znáte příběh a vycházka na určené místo získává nový náboj. Zkuste to!

Spustit audio