VIDEO: Reborn aneb Zrození realistické panenky

6. červen 2016

Možná jste už také někdy zahlédli panenku, která skutečně vypadá jako by měla každou chvíli začít dýchat. 250 tzv. rebornovaných panenek v mistrovském zpracování přední české rebornistky Moniky Chmelařové jste mohli před časem obdivovat na ojedinělé výstavě v Liberci.

Monika Chmelařová se může chlubit i panenkami úspěšnými na prestižních světových soutěžích. Její panenka Gabriela vyhrála 1. místo za Reborn professional v kategorii větších dětí. „Toho ocenění si moc vážím, to je velký úspěch,“ říká Monika Chmelařová.

„Reborn znamená anglicky znovuzrození. Jde o to, že ty panenky jsou pak opravdu k nerozeznání od živých miminek. Je to v podstatě modelování. Návrhářka vytvoří modeláčka, podle něj se vytvoří forma a z ní se vylévají ty vinylové části, které zpracováváme,“ vysvětluje Monika Chmelařová. „Musí se to namalovat, což je asi 15 – 20 vrstev barev, každá se zapéká v horkovzdušné troubě. Vlasy se musejí namalovat, nebo napíchat, stejně tak řasy.“

Jak taková panenka, která nese otisky své tvůrkyně, vzniká a kolik času, dovednosti a trpělivosti to vyžaduje, jste mohli vidět přímo na místě. Naše kolegyně Alena Škraňková si to pod vedením Moniky Chmelařové vyzkoušela.

„Učíme se na kojencích, protože jsou více strukturovaní,“ komentuje postup Monika Chmelařová v roli lektorky. „Ale rebornovat jdou samozřejmě i větší panenky, zvířátka a podobně.“

„Kdo to nezkusil, ten si neumí představit, co je s tím práce,“ říká Alena. „Je to práce, kterou opravdu musíte dělat s láskou. A je pravda, že když skončíte, výsledkem je panenka, kterou už máte tak rádi, že byste ji nedali za nic na světě. Ta práce je k nezaplacení,“ dodává se smíchem.

Rebornovaná panenka

A jak se rodil Alenin Davídek? To si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

Rebornovaná panenka
autor: David Hamr
Spustit audio