VIDEO: Slonice z ústecké zoo malují. Jejich obrazy si můžete koupit i vy!

15. červen 2016

Dvě slonice indické, Kala a Delhi, které žijí v ústecké zoologické zahradě, malují obrazy. Koupit si je můžete i vy! Jak je složité naučit slonice malovat a na co jdou peníze z prodeje sloních obrazů?

„Sloni jsou inteligentní zvířata, takže poměrně rychle pochopí, co se od nich vyžaduje. Delhi byla k této aktivitě přístupnější a šikovnější, takže většinu obrazů namalovala ona, ale autorkou některých je i Kala. Malují speciálně upraveným štětcem s držátkem ve tvaru „T“, aby jej mohly dobře uchopit. Používáme zdravotně nezávadné prstové barvy, které rozmícháme a vždy nabízíme ze dvou na výběr. Pak držíme plátno před slonicí a ona maluje podle své fantazie. Zhotovení jednoho obrazu trvá cca 10 – 15 minut,“ popisuje vrchní chovatel Jan Javůrek.

Sloní malování není žádný cirkus! Prostě je to baví...

„Naše malování nesouvisí s žádným cirkusovým představením, je projevem svobodné vůle a slony do něj v žádném případě nenutíme,“ vysvětluje další z chovatelů Petr Kiebel. „Je to další ze způsobů, jak slonům zpestřit denní režim a postarat se o jejich psychickou pohodu, neboť vhodně zvolenými aktivitami se předchází vzniku stereotypnímu chování, které je u nudících se slonů časté. Navíc se tím posiluje a prohlubuje vztah mezi zvířetem a chovatelem, což je v našich podmínkách kontaktního chovu velice důležité,“ dodává.

Třetí z chovatelů slonů, Pavel Kökert, doplňuje poslední důvod, proč se nyní malování věnují s větší intenzitou. „Rozhodli jsme se tímto způsobem podpořit výzkum sloních nemocí, jako je např. herpes, kterým se dlouhodobě zabývá tým IZW Berlin pod vedením Prof. Dr. Thomase Hildebranta, se kterým naše zoo spolupracuje již od roku 2000. Obrazy jsou prodejné a každý zájemce nákupem přispěje na konto výzkumu sloních nemocí. Tímto způsobem pomáhá např. také ostravská zoo, která vyhlásila i veřejnou sbírku s mnoha možnostmi, kterými lze dobrou věc podpořit.“

Slon v ústecké ZOO

„Obrazy, které Kala a Delhi namalovaly, nabízíme v naší prodejně suvenýrů Sepilok, kde jsou vystavené. Cenu jsme zvolili tak, aby byly dostupné všem návštěvníkům. Menší obraz (30x40 cm) stojí 500 Kč, větší (60x80 cm) 900 Kč, přičemž příspěvek na výzkum sloních nemocí je 100 Kč u menšího a 200 Kč u většího obrazu. Výtvory Kaly a Delhi jsou zcela jistě netradičním a originálním dárkem, navíc součástí každého obrazu je i fotografie zachycující naše umělkyně při tvorbě konkrétního díla,“ dodává Andrea Balejová, vedoucí návštěvnického servisu.

autor: ZOO Ústí nad Labem
Spustit audio