VIDEO: V „řopíku“ ve Valtířově si mohou i dospělí zahrát na vojáky

30. březen 2017

„Řopík“. Zní to trochu jako druh nějaké zeleniny, ale je to zkratka pro Ředitelství opevňovacích prací, které zadávalo od 30. let minulého století stavby vojenských bunkrů. Ten ve Valtířově na Ústecku postavili v září 1938.

„Řopík je na naší louce na břehu Labe, tak jsme se rozhodli ho zrekonstruovat,“ říká Jan Málek a pokračuje: „Ministerstvo vnitra vyhovělo naší žádosti a bezplatně ho převedli do našeho užívání. Ten maskáčový nátěr a tráva na střeše, to už je naše práce.“

Den otevřených dveří je v tomto Muzeu československého opevnění od jara až do podzimu jednou za 14 dní. Hezkou akcí jsou také Světla nad bunkry, kdy se všechny bunkry, o které se starají nadšenci jako Jan Málek, v září, při výročí mobilizace, nasvěcují.

Řopík ve Valtířově má 8 m², dvě místnosti z boku a jednu spojovací. Uvnitř se svítí petrolejkami, do bunkrů totiž nebyla zaváděna elektřina.

V bunkru jsou kulomety s lapači nábojnic a také lapač zplodin, aby se vojáci neudusili. Při střelbě totiž vycházejí z kulometů jedovaté látky. Nechybí periskop, který sloužil pro pozorování okolí a také ke komunikaci s ostatními bunkry pomocí světýlek.

Bunkry byly totiž staveny jeden druhému na dohled. V okolí Valtířova je jich 28, od Olšinek až do Malého Března. Kromě toho ve Valtířově jsou ale všechny zarostlé a nikdo o ně nepečuje.

„Na to, že v Labi stoupne voda, jsem připraven,“ ujišťuje Jan Málek a dodává: „ Všechny věci mohu rychle vynést.“

Spustit audio