Víte, jaký je rozdíl mezi profesionálním vojákem a aktivní zálohou?

22. duben 2015

Cesta do armády začíná náborem dobrovolníků na rekrutačních střediscích. Další kroky se liší podle toho, jestli zájemce chce patřit k profesionální armádě nebo k aktivním zálohám. Hlavní rozdíl mezi nimi shrnul ředitel krajského vojenského velitelství, plukovník generálního štábu Rostislav Domorák.

Vojákem se může stát každý občan České republiky, který splní zákonné podmínky. Mezi ně patří hlavně minimální věk 18 let, trestní bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Je požadováno alespoň vyučení.

Čtěte také

Trestní bezúhonnost prokazuje zájemce o službu v armádě výpisem z rejstříku trestů, zdravotní způsobilost, včetně testů tělesné zdatnosti a psychické odolnosti, posoudí vojenští lékaři. Že je výběr přísný, dokazuje i to, že přijat je pouze každý pátý zájemce.

Další postup záleží na tom, jestli se zájemce o vojenskou službu chce stát členem profesionální armády nebo aktivních záloh. Rozdíl je podle plukovníka generálního štábu Rostislava Domoráka hlavně v tom, že profesionál nastupuje k vojsku vlastně do zaměstnání, zatímco člen aktivních záloh si své civilní zaměstnání ponechává a absolvuje ročně jen příslušná vojenská cvičení.

Plk. gšt. Ing. Rostislav Domorák

Ke dni nástupu do služebního poměru nesmí být uchazeč členem žádné politické strany, hnutí ani odborové organizace a musí složit přísahu.

Uchazeče, kteří projdou sítem - hlavně zdravotním, čeká vojenský výcvik. Ke dni nástupu už se uchazeč stává vojákem. Profesionálové absolvují 3měsíční výcvik ve Vyškově, zálohy jen 6týdenní. Kdo výcvik nedokončí, tomu je smlouva ukončena a z armády je vyřazen.

Zajímavost. Ženy nemají žádné úlevy. Postup a splnění podmínek náboru je stejný pro obě pohlaví. Podrobnosti o výběru vojáků můžete najít na webových stánkách Ministerstva obrany.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio