Vojenský Trabant nebo bakeliťák s čtyřtaktem můžete teď vidět v Liberci!

6. květen 2016

Před 25 lety skončila v saském Cvikově výroba legendárních bakeliťáků značky Trabant. Toto výročí si připomíná také liberecké Technické muzeum. V muzeu uvidíte jak klasické trabanty, tak i různá méně tradiční provedení tohoto lidového vozítka.

Ameriky, které ještě před několika dny okupovaly vyvýšený ostrůvek na začátku expozice Technického muzea v Liberci, vystřídali Trabanti ‒ ale ne ledajací! Klasickou známou 601, jednu z prvních, doplňuje otevřená terénní verze a jeden z posledních modelů vybavených už čtyřválcovým motorem VW.

„Chtěli jsme toto obecně známé auto představit návštěvníkům tak, jak jej možná neznají,“ vysvětluje mluvčí Technického muzea v Liberci Petr Kumpfe.

„Otevřená verze se pod názvem Kübel je prazvláštní auto a možná to může působit z dnešního pohledu až úsměvně, ale v první řadě byla určená pro armádu. Kübel byl používán v pásmu smrti mezi Berlínskou zdí a plotem a rodil se především ve vojenské zelené,“ upřesňuje Kumpfe.

Trabant čtyřtakt

Otevřená verze, která měla kovovou karoserii, se vyráběla i v civilním provedení a pod názvem Tramp se vyvážela za tvrdou měnu ‒ třeba do Řecka.

Jistou kuriozitou na našich silnicích je i Trabant, který jak se říká, umí počítat do čtyř. Zasazení čtyřválcového motoru do zastaralé konstrukce z 50. let údajně stálo skoro jako vývoj nového auta. O vývoj ale zájem nebyl a tak Trabant, který v době vzniku poměrně moderním autem i ve srovnání se západní konkurencí, svoji existenci dokončil jako naprostý anachronismus.

A zatím co doposud jmenované modely jsou návštěvníkům nepřístupné, na památku se můžete vyfotit ve verzi Trabant Cabrio!

Spustit audio