Všechno hraje, co strojek má… Přesvědčí vás o tom výstava na zámku v Jilemnici

29. prosinec 2014

Všechno hraje, co strojek má. Tak by se díky nové jilemnické výstavě nechala upravit říkanka o lítání a peří. Pokud si pod úkrytem pro hrací strojek představujete pouze hodiny či skřínky, výstava Světem mechanické hudby vám řádně rozšíří obzory.

Stromek hraje, židle hraje, obraz hraje, prostě všechno hraje co strojek má. Alespoň na jilemnickém zámku a to díky nové výstavě Světem mechanické hudby s podtitulem Za historickými hracími stroji minulých tří století.

Pokud si pod úkrytem pro hrací strojek představujete pouze hodiny či skřínky, výstava Světem mechanické hudby vám řádně rozšíří obzory. Hrát může i židle, stromek či obraz.

V Jilemnici najdete obdiv budící píšťalové mechanismy, věhlasné hřebíčkové hrací strojky, sensační polyfony, vkusné elegantní symfoniony, báječné aristony, zázračné flašinety i brilantní patentní orchestriony, předchůdce vracících se gramofonů.

„Mechanická hudba se zrodila před staletími a bylo to zásluhou hodin. V nich byly zvonkohry, které byly schopny vyťukat nějakou jednoduchou melodii,“ říká ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Jeho nejmilovanějším hracím strojkem nejsou ani flašinety ani orchestriony, ale Metelkův mechanický betlém. Ten si v Krkonošském muzeu v Jilemnici můžete prohlédnout celoročně, výstavu Světem mechanické hudby pouze do 15. března.

Spustit audio