Výroba čokolády v Děčíně má tradici. A také stále vysokou kvalitu!

27. listopad 2014

Výroba čokolády mívala v Děčíně velkou tradici. Zdejší Diana ale nepřežila transformační časy. Přesto děčínská čokoládová tradice žije dál. Díky Jaroslavu Vaňkátovi a jeho firmě. A podle redaktorky Lenky Šipošové, která jeho čokoládovnu navštívila, drží prapor kvality stále vysoko.

Začalo to čokoládovým bonbónem se švestkovou náplní. Tahle specialitka je v repertoáru děčínské čokoládovny pana Vaňkáta dodnes. Kromě ní má mnoho dalších zajímavých pochutin.

„Čokoládový krém, francouzský nugát, normální nugát, hořké čokolády, karamel, kokos, marcipán s rumem a s lískovým oříškem, madle v hořké čokoládě,“ vypočítává produkty čokoládovny Jaroslav Vaňkát.

A jak se k tomuto sladkému řemeslu vůbec dostal? „Pracoval jsem léta ve firmě, která dělala stroje a technologie pro čokoládovou výrobu, a najednou jsme zjistili, že nám chybějí odborníci pro výrobu čokoládových bonbónů. A ti v Děčíně ještě byli, když se zavřela Diana, tak od těch jsme se to mohli naučit,“ vysvětluje výrobce čokolád.

Své řemeslo provozuje Jaroslav Vaňkát už osmým rokem a svou výrobu by rád rozšířil. Zároveň ale nechce ztratit kontrolu nad kvalitou. I po těch letech u čokolády jí má velmi, velmi rád. Poslouchejte…

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.