Yoyo: Hračka králů i vězňů, odsouzených na smrt

7. duben 2014

Vzpomenete ještě na jojo? Jednoduchá hračka - dvojité kolečko na provázku, které se více či méně ochotně, podle šikovnosti hráče, vrací do ruky. Víte ale, že je to hračka pěkně starobylá?

„První zmínky se dají najít ve staré Indii, pak ve starém Řecku, kde jsou joja znázorněny třeba na amforách... Pak dlouho žádné zmínky nejsou, až do 16. století, kdy víme, že jojovali francouzští králové, vojáci i vězni, co šli na popravu – ti jojo dostali, aby se hrou s ním uklidnili,“ vysvětluje Pavel Klíma.

Dnes je jojo oblíbenou hračkou a existuje i jako sportovní odvětví s pěti základními kategoriemi. „Existují ale i umělecké styly, kde záleží víc na celkovém dojmu a na podání s hudbou,“ doplňuje Pavel Klíma.

Nejznámější soutěží je Mistrovství světa v jojování. To letošní bude zajímavé i tím, že se bude poprvé v historii tohoto sportu konat mimo americký kontinent – v Praze.

„Čeští jojeři určitě patří do světové špičky. Nemůžu říct, že jsme nejlepší – asijské národy jsou trpělivější a Američani jsou taky dobrý, ale určitě patříme mezi pět nejlepších národů v jojování,“ myslí si Pavel Klíma.

I v Ústí nad Labem existuje parta nadšenců, kteří jojování trénují jednou týdně v tělocvičně, v létě pak pravidelně v parku před muzeem.

V pátek 11. dubna od 15:30 do 17:00 se texy můžete na jojování přijít podívat do ústeckého parku před muzeem i y a můžete si ho i sami vyzkoušet. A 26. dubna můžete přijít povzbudit domácí borce v Poháru České republiky. Přesné místo i čas se dozvíte buď z našeho vysílání nebo z webu Český YOYO pohár.

Spustit audio