Z Českého ráje do Krkonoš putovali huculští koně z Vítkovic u Semil

5. leden 2015

Menší, většinou hnědého zbarvení, střapatá hříva a velká dávka tvrdohlavosti - to je huculský kůň. Jeden z největších chovů těchto odolných koní najdete na Janově Hoře ve Vítkovicích u Semil. Sedm huculů z Vítkovic se pokusilo za týden překonat trasu z Českého ráje do Krkonoš. Na Zlatém návrší je potkala redaktorka Českého rozhlasu Sever Jana Mičkalová.

Tvrdohlavý a protivný jako hucul - slovní spojení, které jde s tímto plemenem koně ruku v ruce. Málokdo už ale ví, že pokud je hucul spokojený, jedná se o koníka s velmi vyrovnanou psychikou a klidným temperamentem.

Kromě toho je také velmi skromný a odolný, dokáže se přizpůsobit i drsným horským podmínkám a nevadí mu ani zimní teploty hluboko pod bodem mrazu.

Huculové v terénu

Naši předci chovali hucula celoročně na pastvinách a přikrmovali ho jen zřídka. K tomuto způsobu chovu se vrátila i rodina Karbusických. Založili farmu Hucul na Janově hoře ve Vítkovicích u Semil a huculským koním to opravdu svědčí, dnes se jich po okolních kopcích prohání okolo sedmdesátky.

Tito menší koníci jsou také svou náturou pravými parťáky pro dlouhá putování, zdolají často i náročný terén a skoro nic je nerozhází. Jak si ale poradili s téměř dvousetkilometrovou trasou linoucí se z Českého ráje a jeho krás až na vrcholky Krkonoš, to si poslechněte v reportáži Jany Mičkalové…

0:00
/
0:00

Další větší představení huculů z Vítkovic čeká veřejnost až na jaře. Jedná se o každoroční křtění hříbátek spojené s jarmarkem a loutkovým divadlem.

autor: Jana Mičkalová
Spustit audio