Z ruiny roubený klenot: Hostinec na Českodubsku ožívá díky Dubákům!

22. červenec 2016

Dubáci – tak si říkají aktivní lidé z Českodubska, kteří oživují místní památky i kulturní dění. Dubáci je i název občanského sdružení, které toho za svou několikaletou činnost zvládlo mnoho. Dubáci opravili nemálo drobných památek v krajině, společně s místním folklorním souborem Horačky pořádají několikrát do roka pouti, lidové hody, kulturní akce.

Největším projektem je ale rekonstrukce a oživení roubeného hostince Pod Lipami ve vsi Trávníčku. Ruinu roubenky Dubáci postupně proměňují v roubený klenot a živé muzeum. Včele Dubáků stojí mladý muž, Jan Havelka. Bere na sebe občas i roli legendárního hostinského Antonína Berana.

Původem z Prahy, srdcem na Českodubsku

Překvapivé je, že Jan Havelka vlastně ani není z Českodubska a do krajiny Podještědí zavítal teprve před deseti lety. Jak ale vysvětluje , byla to „láska na první návštěvu“: „V červnu jsem oslavil desáté výročí, kdy jsem se poprvé objevil na Českodubsku. Bylo to na školním výletě s pražským gymnáziem, a tak mi ten kraj učaroval, že už v červenci jsem přijel na měsíc a začal jsem se zajímat o místní historii a všímat si místních památek.“


Jan Havelka je původem z Prahy, srdcem je však doma na Českodubsku. Společně s místními založil spolek Dubáci, který oživuje místní zvyky a pořádá tradiční poutí a lidové akce. Dubáci nejprve opravili několik drobných památek v krajině a teď si troufli na rekonstrukci a oživení legendárního hostince hospodského Antonína Berana z počátku 20. století.

„S kamarády jsme začali záhy něco konat, v té době si mě všimli další nadšenci, manželé Pivoňkovi a založili jsme spolek Dubáci,“ uzavírá Havelka.

Zrození nového Antonína Berana

„Vzniklo to při loňských Beranových hodech, napadlo mě, že bychom někomu nalepili knír a udělali pár fotek, nakonec jsem se té role musel ujmout sám,“ podotýká Jan Havelka, který se svým alter egem, legendárním hostinským uživí téměř každou akci Dubáků. Zvládne tak na dubáckých akcích načepovat tradičním způsobem pivo z dubových sudů nebo na youtube pozvat návštěvníky na Beranovy hody, tradiční letní akci v selském duchu.

autor: David Hamr
Spustit audio