Zabránit pocení nebo zamezit nepříjemnému zápachu potu můžete bylinkami

29. červen 2015

Potit se je zdravé a přirozené, ale podle společenských trendů nepřijatelné. V některých kruzích se může potící se člověk cítit skoro jako vyvrhel. Co s tím?

Především je dobré vybavit se sebejistotou a sebevědomě přijmout proces pocení jako přirozený. Už to samotné zabrání tomu, abyste se v některých situacích potili nadměrně.

Asi se na vás nikdo rozumný nebude zlobit kvůli propocené mapce na tričku, pokud to nebude doprovázeno zápachem. Ten je totiž tím největším společenským problémem a zabrání mu hlavně pravidelná hygiena.

Protože ale složení a pach potu hodně souvisí s naší životosprávou a s tím co konzumujeme, někdy pravidelné mytí a použití deodorantu nestačí.

Pomocníci proti pocení

Pomůže omezení aromatických a kořeněných jídel v jídelníčku a ve výjimečných situacích můžete zkusit omezit pocení pomocí čaje ze šalvěje lékařské. Lžíci byliny zalejte čtvrtlitrem vařící vody, nechejte 10 minut vylouhovat a v průběhu dne ze šálku upíjejte po doušcích.

Pozor! Šalvěj by se neměla, vzhledem k obsahu toxického tujonu, užívat vnitřně dlouhodobě. Neublíží vám ale pravidelné koupele potících se míst - do odvaru šalvěje přidejte trochu octa a omývejte jím místa náchylná k pocení.

Stejný účinek na stahování potních žlázek má i Yzop lékařský. Čaj z něj má navíc příznivé účinky na naši nervovou soustavu.

Na pomoc proti pocení můžete vzít také lipový květ, dubovou kůru nebo rozmarýn – z nich připravte výluh a ten si přidávejte do koupele.

Jak neutralizovat zápach potu?

Říkali jsme si ale, že pocení bychom neměli dlouhodobě bránit, protože je důležité kvůli odvádění škodlivin z těla. Existuje naštěstí pár triků, jak neutralizovat zápach potu.

Pomůže s ním například obyčejná jedlá soda – tu můžete aplikovat do podpaží, do třísel či na chodidla, kde vás bude zároveň chránit proti opruzeninám. Stejnou službu poskytne i dětský pudr.

Můžete si vyrobit i vlastní deodorant, který nejen že příjemně voní, ale také brání množení bakterií a rozkládání potu: vezměte po dvou lžících sušené šalvěje, sušené levandule a mateřídoušky, lžíci strouhané citronové kůry a 2 lžíce jablečného octa zalijte čtvrtlitrem habrového extraktu. Nechte týden luhovat, poté sceďte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Dle potřeby aplikujte.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio