Zahrádkářská poradna: Jak na prořez stromů?

26. březen 2014

Jarní úklid na zahradě je v plném proudu a nejen na ovocných stromech jsou větve, které bude potřeba uříznout. Nepřemýšleli jste někdy nad tím, že si pořídíte nástroje na prořez s teleskopickou tyčí?

Díky teleskopické tyči vám odpadne lezení do korun stromů, což může být někdy i pěkně nebezpečné. Zahradní nůžky na tyči koupíte už za pár stokorun. Kvalitní, značkové ale klidně i za několik tisíc.

Podobné je to i s pilkou na teleskopické tyči. Za podobnou cenu už ale koupíte i malou elektrickou řetězovou pilu s prodlouženou rukou. Tady ceny začínají na necelých dvou tisících. Kvalitnější, s větším výkonem, nebo dokonce s akumulátorem, abyste za sebou nemuseli tahat kabel, vyjde o něco dráž. Slušný pomocník vás tak bude stát od tří do pěti tisíc.

Malá elektrická pila na prořez větví je samozřejmě lehká, aby vás brzy nebolely ruce, většinou kolem tří, až čtyř kilo. Díky teleskopické tyči se dostanete klidně až do výšky 4,5 metru. List pily bývá dlouhý kolem 20 centimetrů, a tak k zemi dostanete i větší větve. Když se rozhodnete pro praktičtější verzi s baterií tak budete podle kapacity nabíjet pár hodin a pracovat od 30 minut do jedné hodiny.

Jestli tedy máte na zahradě hodně stromů, doporučili bychom radši sáhnout po verzi s motorem na 220 Voltů. Když už je hotovo, nastane problém, kam s větvemi. Pálení bychom měli oznámit hasičům a v některých zahrádkářských koloniích je dokonce zakázané.

Tady nám může pomoct další zařízení - zahradní drtič. Rozdrcené větve můžeme použít do kompostu, jako mulčovací materiál a po proschnutí i jako palivo.

Nejlevnější drtiče přijdou zhruba na dva tisíce korun. I tady je ale dobré ptát se na výkon a tedy jak silné větve můžeme zpracovat. Na zahrádku nám bude stačit drtič s cenou do pěti tisíc.

autor: Milan Král
Spustit audio