Zahrádkářská poradna: Jak vybrat vertikutátor?

24. duben 2014

Chcete mít u domu nebo na zahrádce dokonalý trávník? Pak se neobejdete bez přístroje, jehož název lidé občas zkomolí – a není divu. Zkuste to sami, říct „vertikutátor“.

Česky by se zařízení, které se hodně podobá sekačce na trávu, dalo nazvat provzdušňovač. Často zřejmě u nás uslyšíte „vertikulátor“, ovšem správně je vertikutátor.

Název je odvozený ze dvou anglických slovíček - vertical a cut, jde tedy o svislý řez. Do paměti si ale dejme raději oba názvy, protože při hledání na internetu najdete pod vertikulátorem víc odkazů.

K čemu je tedy takový stroj dobrý? Rostoucí trávník vytvoří časem mezi stébly vlivem odumírání, mechů a různých plevelů, nechtěnou plsť, někdy se této vrstvě také říká stařina. Ke kořenům trávy se pak nedostává voda, vzduch a hnojiva. Kořeny nejdou do hloubky, takže v období sucha tráva žloutne a tvoří se drny.

Nic z toho samozřejmě zahrádkáře nepotěší, a tak je dobré minimálně dvakrát do roka, teď na jaře a na podzim, provést vertikutaci. Možná budete překvapeni, kolik toho vertikutátor bude mít ve sběrném koši a mnozí se doslova leknou, jak si zničili trávník. Rozhodně ničeho nelitujte, tráva se za pár týdnů vzpamatuje, bude silnější, zelenější a celkově jí to prospěje!

Po vertikutaci se doporučuje zalít trávník velkým množstvím vody, použít hnojivo a dosít na místech, kde je porost řídký. Doporučujeme vám si vertikutátor půjčit, protože ho použijete jen několikrát do roka. Pokud ale ve vašem okolí žádnou půjčovnu nemáte, nezbude vám, než si koupit vlastní.

Mechanické, ruční, se dají pořídit už od 500 korun. Vhodné jsou ale jen na malý trávník před domem, a tak se zaměříme na ty s motorem. Máte-li v dosahu elektrickou zásuvku, podívejte se na modely s elektromotorem. Ten by měl mít výkon alespoň 1,5 kW. Ceny začínají na necelých 2000 a končí u 7000 korun. Výhodou je tichý chod a malá údržba.

Od 5000 korun koupíte vertikutátor s benzínovým motorem, který vám nabídne větší výkon na velké plochy. Údržba už je ovšem náročnější. V obou případech se ale zajímejte o šířku záběru, počet nožů a možnost výměny válců. Dražší používají oba válce současně, takže nože nejdříve proříznou trávu a drátky na druhém válci vyčešou plsť rovnou do sběrného koše.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.