Základem sushi jsou čerstvé suroviny

9. únor 2016

Sushi je tradičním japonským pokrmem. Základem jsou čerstvé suroviny, především ryby. Připravit doma si ho může každý, chce to jen trošku trpělivosti. Před ochutnáním si ale musíte uvědomit, že se ve většině případů jedná o syrové ryby, protože ne každý toto snáší. Ale nezoufejte, experimentovat můžete i s ovocem a zeleninou.

Sushi je rozhodně zdravé,“ tvrdí Marek Cimoracký ze Sushi restaurace v Ústí nad Labem. „Je to víceméně pokaždé čerstvá ryba nebo zelenina, případně nějaké ovoce a rýže, což samo o sobě je záruka toho, že to je zdravé jídlo," vysvětluje.

Co je na přípravě sushi nejdůležitější? Čerstvé suroviny

„Nejdůležitější je mít čerstvé suroviny, protože jenom tím dokážete zaručit tu výbornou chuť a čerstvost,“ říká Marek Cimoracký. „Pokrm je bez koření a většinou není ani tepelně opracován. Pak samozřejmě šikovný kuchař."

„Určitě to může zkusit každý sám doma, neříkám, že to každý zvládne, ale může se to naučit,“ pokračuje Marek Cimoracký. „Základem je mít rýžovar, ve kterém si uděláte rýži na sushi, mít čerstvou rybu, řasu a vinný ocet. Takže vezmete řasu a na ní do dvou třetin její délky rozetřete rýži. Přidáte plátek ryby a na bambusové podložce to zabalíte. Poté to nakrájíte a máte maki sushi," radí.

Problém může nastat při nákupu surovin. Kde sehnat čerstvé ryby? „My osobně máme dodavatele ryb, je to nizozemská firma, která nám vozí čerstvé ryby z Norska,“ prozrazuje Marek Cimoracký. „Byť bychom při nákupu v tuzemských velkoobchodech mohli ušetřit, tak jsme si vědomi toho, že zákazníky musíme přitáhnout především kvalitou," doplňuje.

Jak se pozná čerstvé a dobré sushi?

Podle odborníků je základem chuť syrové ryby. „Pokud by nebyla čerstvá, tak to ucítíte,“ říká Marek Cimoracký. „Je důležité, abyste věděli, zda dokážete zkonzumovat syrovou rybu, protože ne každý to zvládne.“

autor: Martin Dušek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.