Zámek v Peruci vstává z popela. Bude tu dětské království, muzeum, galerie i restaurace

11. březen 2016

Peruc na Lounsku je místo pevně svázané s českou historií. Podle bájí tu kníže Oldřich poznal svou chudou, leč pracovitou, Boženu. Místní si svá bájná místa hýčkají. Mají tu Oldřichův dub, Boženinu studánku a taky zámek.

„Perucký zámek, který spolu s kostelem tvoří dominanty obce, je zvláštní tím, že v něm lze najít snad všechny historické slohy,“ říká místostarosta Peruce Jan Vnouček.

„Angličtí majitelé se o zámek příliš nestarali,“ vysvětluje starosta Radomír Bláha, proč se obec o osud zámku obávala, „skoro to vypadalo, že zámek jednou spadne. Napadla ho dřevomorka, ale majitelé se k záchraně neměli.“

Obec má jen velmi málo šancí, jak ovlivnit osud objektu, který jí nepatří. „Zkoušeli jsme to přes stavební úřad v Lounech. Něco se povedlo, ale nebylo to dost,“ vzpomíná na nedávnou minulost starosta.

Nový majitel chce zámek zachránit – a daří se mu!

Peruc - materiál na rekonstrukci je na místě

Blýskat na časy se začalo s novým majitelem. Podnikatel, který provozuje úspěšnou středověkou krčmu v Dětenicích, chce ze zámku v Peruci udělat dětské království. „Chce opravit celý zámek, včetně jižního křídla, ve kterém sídlí známá Fillova galerie,“ říká Bláha.

Galerie byla po třech letech znovu otevřena. Její uzavření si vynutila krádež vzácných obrazů. V novém by se galerie prý měla dokonce dočkat rozšíření.

Že to nový vlastník s opravami myslí vážně dokládá i pohled na zámek samotný. Na nádvoří leží nové mohutné trámy, připravené nahradit i prožrané od čilého hmyzu. „Když jsme tam byli naposled, sklepní prostory a černé kuchyně, ve kterých by snad měly fungovat restaurační provozy, byly už téměř hotové,“ říká starosta.

Podle něj je vlastně jedno, co přesně v zámku bude. Hlavně, aby byl opravený a otevřený veřejnosti!

Spustit audio