Zázračné diety nemají dlouhodobý efekt. Raději hubněte s rozumem, postupně

27. leden 2016

Hubnout - to neznamená trápit se hlady, chvilku „něco vydržet“, a pak se vrátit do starých kolejí s nezdravým životním stylem. Zdravé hubnutí znamená změnu nejen jídelníčku, ale i celkového životního stylu. Jen tak zhubnete trvale a zdravě. Jak na to, aby vám ta změna byla příjemná?

Zdravější životní styl neznamená jen ztrátu nadbytečných kilogramů, ale i ztrátu mnoha zdravotních potíží a jejich prevenci. Přechod z dosavadního způsobu života do nového, ve kterém je dost pohybu, tekutin a zdravého jídla, nebývá lehký ani pro osoby s velmi silnou vůlí, proto nechtějte změnit vše naráz.

Pro první dny se soustřeďte hlavně na to, abyste jedli pravidelně ve 4-5 porcích denně. Vezměte si na pomoc budík v mobilu, nastavte si připomínku po třech hodinách a ta vás bude upozorňovat, že je čas na jídlo. Poslechněte ji, i kdybyste měli sníst aspoň jen kousek jablka.

Jestli třeba nejste zvyklí snídat, naučte se po ránu sníst alespoň pár soust. Tělo si na nový režim cekem rychle zvykne a nebude mít tendence ukládat si energii do tukových zásob a nebude vás trápit návaly vlčího hladu, při kterém zpravidla sníte všechno, nač přijdete. Také se budete cítit méně unavení a víc toho zvládnete.

Naučte se také pravidelně pít - tady pomůže dvoulitrová lahev, kterou ráno naplňte oblíbeným čajem nebo naředěným džusem a dejte si závazek, že ji během dne vypijete.

Už jen tyto dvě změny přinesou své výsledky a nějaký ten špíček na boku určitě začnete postrádat. A až zvládnete tuhle změnu, přijde čas na úpravu jídelníčku. Ani tady by se nemělo nic uspěchat, abyste přivykli na jiné chutě a nenechali se odradit.

Jak na změnu jídelníčku?

Salát s chřestem

Pokud ze dne na den zcela změníte své zlozvyky za naprosto dokonalý zdravý styl, tak nejspíš neuspějete. Zkušenosti ukazují, že málokdo dokáže takovou razantní změnu ustát a dlouhodobě vydržet. Úspěšnější je pomalá a postupná změna jídelníčku, aby si stačily přivyknout vaše chuťové buňky.

V první fázi přechodu na zdravější životní styl začněte nahrazovat bílé pečivo celozrnným. Dávejte pozor, zda opravdu konzumujete pečivo celozrnné a nikoliv jen tmavé - přibarvené karamelem.

Už po několika dnech byste měli zaznamenat přínos pro vaše tělo - budete se cítit méně unavení, nafouklé břicho bude minulostí, méně často budete mít hlad a pečiva sníte v porovnání s dřívějškem mnohem méně, protože obsažená vláknina vás zasytí na delší dobu a zlepší vaše zažívání.

Zhruba po měsíci zaveďte další změnu - přidejte do jídelníčku více zeleniny. Můžete se dalších pár týdnů věnovat tomu, že si najdete svoje oblíbené druhy, zaexperimentujete se zeleninovými saláty a s chutnými úpravami zeleniny.

Opět asi po měsíci, kdy si zvyknete na to, že je zelenina samozřejmou součástí vašeho jídelníčku, uberte tučné a sladké jídlo. S největší pravděpodobností už ho beztak nebudete mít v jídelníčku tolik, jako dřív, protože opatření s celozrnným pečivem a zeleninou už se postaralo o to, že tělo po sladkém přestalo volat.

Takto můžete pokračovat s dalšími změnami - po dalším měsíci vyměňte v jídelníčku uzeniny za kvalitní bílkoviny, po dalším uberte sůl - postupně se vaše chuťové buňky vašemu novému stylu stravování přizpůsobí a třeba vám zachutnají i potraviny, o kterých dnes nechcete ani slyšet. A jestli si netroufáte na změnu na vlastní pěst, doporučíme vám užitečné pomocníky.

Zdravý oběd

Pomoc s hubnutím se dá najít na internetu

Existuje spousta firem, které vám na míru sestaví, a leckdy i navaří, jídelníček na míru. S ohledem na váš zdravotní stav a individualitu vašeho těla vám doporučí správný poměr živin, tekutin i pohybu. Nestojí to moc času, ale stojí to poměrně dost peněz.

S tím, abyste jídelníček měli opravdu kvalitní a pro vaše hubnutí a zdraví správný, vám ale může pomoci zadarmo internet. Když si do vyhledávače zadáte heslo „jídelníček online“, nabídne vám internet několik odkazů, mezi nimiž si můžete vybrat službu, která vám s vaším snažením pomůže.

Některé z těch odkazů jsou placené, mnohé z nich jsou ale zdarma. Když si do nich denně zaznamenáte všechno, co jste snědli, aplikace vám vyhodnotí, kolik jste spořádali kalorií, sacharidů a bílkovin.

Některé z těch webových stránek vás dokážou i varovat, že si nedopřáváte dost vitamínů, tekutin a pohybu a doporučí vám, co byste měli v životosprávě vylepšit.

I když vám zpočátku zabere trochu času si vybrat stránku, která vám bude vyhovovat, a také než se s ní naučíte zacházet, investujte alespoň ten čas. Pro vaše zdraví se to vyplatí. A časem budete v hodnocení své životosprávy natolik zběhlí, že už pomoc nebudete potřebovat.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.