Zázrak jménem rakytník

22. listopad 2015

Rakytník je pro své pozitivní účinný využíván v léčitelství už po několik staletí. V současnosti se o něj zajímají i farmaceutické a kosmetické firmy, protože díky obsahu prospěšných látek má velmi komplexní účinky na naše zdraví.

Nejvýznamnějším pozitivem rakytníku je vysoký obsah vitamínu C. Toho tu najdeme i 25x více, než třeba v citrusových plodech. Co je ale jedinečné – vitamín C se tu nachází ve společnosti takzvaného vitamínu P, který svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje tak jeho působení a navíc má pozitivní vliv na cévní stěny.

Další velkým plus rakytníku je vysoký obsah vitamínu E. Rakytník ho obsahuje nejvíc ze všech rostlinných plodů. Zajímavý je i obsahem karotenu, důležitého pro tvorbu vitamínu A. V tomto případě se rakytník směle může srovnávat s mrkví. A když k tomu přičteme celou řadu minerálních látek, rutin a organické kyseliny ve vyváženém množství, pak se rakytník stává plodem s mimořádnou léčivou silou.

Rakytník, to nejsou jen vitamíny. Má i další přednosti!

Rakytník má skvělé biostimulační účinky. Díky nim podporuje imunitní systém a napomáhá při očistě organismu od toxinů. Proto je vynikajícím pomocníkem při rekonvalescenci po nemocech a také jako účinný prostředek obrany proti civilizačním stresům.

Užívání rakytníku podporuje metabolismus, přispívá k léčbě žaludečních vředů a zánětů v trávicím traktu. Rakytník se často používá po chemoterapiích, protože má vysokou schopnost hojit poškozené sliznice.

Používání rakytníku se také osvědčuje pro zlepšení krevního oběhu, tlumení trombotického zánětu a jako podpůrný prostředek při ateroskleróze a po srdečních infarktech. Prospívá také kloubům, pokožce i vlasům a po staletí je proto využíván při různých kožních onemocněních, poraněních, omrzlinách a popáleninách.

Rakytníkový sad

Bez nadsázky můžeme říci, že ozdravuje opravdu celé naše tělo. A dá se používat jak vnitřně, tak zevně!

Jak připravit rakytníkový olej?

Využití rakytníkového oleje je opravdu široké. Už po staletí je používán pro kosmetické i léčebné účely Lze ho použít k výplachům ústní dutiny a krku při angínách nebo zánětech dásní. Můžete si z něj udělat obklady, mazat s ním pokožku postiženou akné, ekzémy, vhodný je i na omrzliny, popáleniny a proleženiny. Dá se použít samotný, nebo se může přimíchat s krémy a balzámy.

V obchodech můžete sehnat olej lisovaný z rakytníkových semen, ale vyrobit si můžete i domácí variantu: sušené rakytníkové plody se rozdrtí a zalijí se olejem tak, aby byly ponořené. Nejlépe se hodí olej olivový. Směs se nechá stát v uzavřené nádobě na teplém místě zhruba 3- 4 týdny a každý den by se měla protřepat. Pak se přecedí a vymačká přes plátno, přelije se do uzavíratelné nádoby z tmavého skla a uchovává se na chladném místě. Dá se užívat i vnitřně - ideálně 3x denně čajová lžička.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio