Zelený čaj pro krásu, dobré trávení a dlouhý život

27. březen 2015
Jak správně nakupovat

O zeleném čaji se vypráví spousta mýtů. Některé jsou pravdivé, jiné ne. Někdy se o něm mluví jako o mocném všeléku, a černý čaj je ve srovnání s ním opomíjený jako Popelka. Tak to ale není. Čaj, ať zelený nebo černý, pochází z jedné rostliny - čajovníku. Rozdíl mezi nimi, a tedy i rozdíl v chuti, spočívá ve zpracování. Černý čaj se fermentuje až do ztmavnutí, zelený se suší hned po sklizni.

I zelený čaj se prodává sáčkovaný. Jestli ovšem toužíte po opravdu dobré kvalitě, zvolte zelený čaj sypaný. V sáčcích totiž nemá čajový lístek dost prostoru na to, aby se plně rozvinul, a to se odrazí na jeho chuti a vůni. V nabídce sáčkovaných čajů jsou i zelené čaje s příchutí, například s mátou, citrónem, zázvorem a jiné. Určitě mají své příznivce, ne všichni jsou milovníky čistého čaje. Je ale pravdou, že zkušený znalec čaje ochucené čajové směsi nevyhledává. Příchutě mohou zakrývat menší kvalitu čaje.

Některé zelené čaje se mohou sladit, u jiných je to nepatřičný zásah. Jde-li například o chuťově velmi jemný čaj, slazení způsobí, že si spíš pochutnáte na sladké vodě, než na čaji samotném.

Podle znalkyně čaje Moniky Jindrové můžete pít zelený čaj po jídle, spolehlivě prospěje vašemu trávení. Je také pravdou, že zelený čaj pomáhá hubnout. Účinky zeleného čaje na štěpení tuků jsou vědecky prokázány. Tibeťané, kteří mají stravu bohatou na tuky a přijímají málo zeleniny, pijí hodně zeleného čaje, aby štěpil tuky.

„Jestli chcete kromě chuti pozitivně ovlivnit například trávení, spalování tuků, zmírnit kocovinu nebo zapracovat na imunitě, poraďte se o konkrétním druhu čaje s odborníky v čajovnách. Od nich se také dozvíte, jak dlouho čaj louhovat a jestli ho použít na víc nálevů,“ dodává Monika Jindrová.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio