Zelí byste měli konzumovat jednu misku denně. Můžete ho ale použít i na obklady nebo jako kloktadlo!

13. srpen 2015

Minule jsme se naučili vyrábět domácí kysané zelí a dozvěděli se o jeho blahodárných účincích na naše tělo. Ne každý ale snáší jeho chuť. Proto vám teď nabídneme pár tipů, jak kysané zelí využít a nenásilným způsobem se ho naučit jíst.

K výčtu pozitiv kysaného zelí patří mimo jiné i skvělé působení proti paradentóze. Funguje také jako ochrana před stresem – tu zajišťuje vysokým obsahem vitaminů C a B.

Aby zelí plnilo svůj léčivý efekt, je ideální konzumovat denně množství zhruba jedné kompotové misky. Zelí je možné různě dochutit, třeba cibulkou, paprikou a rajčaty. Skvěle chutná i syrové kysané zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu a přimíchali do něj vařenou čočku nebo brambory a ochutili majoránkou či bazalkou.

Užívat můžete i samotnou šťávu z kysaného zelí. Její chuť můžete zjemnit přidáním medu v poměru jedna ku jedné a zředit libovolným množstvím vody nebo mrkvové šťávy. Takto připravený nápoj vykazuje skvělé účinky při vředových a zánětlivých chorobách trávicího traktu, účinkuje protiskleroticky a detoxikačně a pomáhá při kožních chorobách.

Léčba zelím a zelnou šťávou je bezpečná a nehrozí žádné vedlejší účinky. Vadit by mohla pouze lidem s onemocněním štítné žlázy, těm by ale problémy způsobila pouze konzumace větší než kilogram zelí denně.

Už jste zkusili zelné obklady?

Zelí nám prospěje, i když ho budeme používat zevně. Možná už jste slyšeli o zelných obkladech. Pomáhají na hnisavé rány, ekzémy, vyrážky a akné. Na postižená místa se přikládají syrové zelné listy, které se před aplikací pomačkají, naklepou nebo rozválí válečkem. Přiložený list připevněte na problematické místo obinadlem nebo šátkem a nechte působit klidně přes noc.

Zelné listy ulevují i při bolestech kloubů postižených dnou a revmatismem. V tomto případě se naklepané listy ještě krátce osmaží na oleji a přikládají se vlažné. Pomoci mohou i samotné zelné silice, které ulevují při chřipce, rýmě a kašli. Nastrouhejte nebo na jemno nakrájejte zhruba čtvrt kila zelí, zalijte vroucí vodou, můžete přidat pár zrnek fenyklu a pod ručníkem inhalujte.

Jen pozor, pokud nemáte rýmu zánětlivou - tomto případě se napářka nedoporučuje! A postihne-li vás zánětlivé onemocnění dýchacích cest nebo angina, využijte šťávu z kysaného zelí. Tu zřeďte vodou a kloktejte.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio