Zelí - zdroj minerálů, vitamínů, probiotik... A taky prevence před rakovinou!

10. srpen 2015

Kdybychom měli tipovat, která zelenina je vůbec nejzdravější, uhodli byste, že je to ta vůbec nelevnější - zelí? Ze zeleniny má totiž ty nejlepší zdravotní účinky. Proč byste tedy měli právě zelí pravidelně zařadit do jídelníčku?

Zelí má opravdu velmi široké spektrum pozitivních zdravotních účinků. Obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B a kyselinu listovou a pantothenovou. Hlavně tu ale najdete i kompletní zásobu prospěšných prvků, z nichž nejdůležitější jsou vápník, hořčík, železo, zinek a jód. K tomu je tu mnoho organických kyselin a také látka, která dostala přezdívku vitamin U a která se uplatňuje při potlačování vředových chorob.

Díky té kombinaci obsažených látek má zelí přímo blahodárné účinky na naše játra. Pokud před každým slaným jídlem požijeme pár syrových listů nebo trochu kysaného zelí, přispějeme k léčbě jaterní nedostatečnosti, počínající cirhózy, žloutenky typu A i B. Míváte-li někdy opuchlá či zduřelá játra, pak se této potíže po užívání zelí nedočkáte. Je ovšem důležité konzumovat zelí syrové nebo kysané - vařené naopak játra zatěžuje.

Konzumace zelí se také osvědčuje při dně, revmatismu a artróze, plicních chorobách, ateroskleróze, žaludečních vředech, cukrovce a nejspíš nejzajímavější na zelí jsou jeho výrazné preventivní účinky proti rakovině.

Zelí – lék na rakovinu

Na téma „zelí jako prevence nádorových onemocnění" bylo provedeno mnoho epidemiologických a vědeckých studií. A z nich vyplývá, že strava bohatá na brukvovitou zeleninu, mezi kterou zelí patří, má prokazatelně souvislost s nižším výskytem mnoha typů rakoviny, a to hlavně díky vysokému obsahu antioxidantů. Pokud ty našemu tělu chybí, nastává metabolický problém označovaný jako oxidační stres, a právě ten je jeden z nejvýznamnějších faktorů pro vznik nádorů.

Navíc při kvašení se v zelí tvoří látky zvané izotiokyanáty, které mají silné protirakovinné účinky. Působí proti karcinogenům jako prevence před jejich aktivací, a hlavně působí proti nim, když už jsou aktivovány a urychlují jejich vylučování z těla.

Zelí, ráj probiotik

Nakrouhané zelí

Proto by v jídelníčku mělo dostávat zelí kvašené. Má totiž ještě další velké plus - tím jsou přirozená probiotika, která jsou nezbytná pro zdraví trávicího systému a potažmo pro celý imunitní systém, který - pokud je v pořádku, dokáže vzdorovat všelijakým nemocem.

V 10dekové porci domácího kvašeného zelí, bylo v laboratořích nalezeno asi 10 biliónů živých bakterií. Už jen 5 deka kysaného zelí tedy obsahuje více živých probiotik, než balíček se stovkou probiotických kapslí!

Pozor ale – řeč je o domácím kvašeném zelí bez chemických přísad. Pojďme si ho připravit: Zelí bez košťálu nakrouhejte, na kilo zelí přidejte 20 gramů soli, cibuli a kmín. Promíchejte, nechte dvě hodiny stát a vymačkejte šťávu. Potom napěchujte do sklenic tak, aby tam bylo co nejméně vzduchu, uzavřete fólií s gumičkou a nechte zrát, pokud možno v temnu. Fólie se během kvašení nafoukne a sklenice mohou mírně odfukovat a vypouštět šťávu. Během této doby kontrolujte, zda je zelí stále ponořené. Pokud ne, přilijte solný roztok. Zelí je hotovo zhruba za dva týdny, až fólie splaskne. Pak ho už jen nechte pár týdnů v chladu dozrávat a můžete ho začít konzumovat.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio