Žena z Horního Polubného našla při sekání trávy na zahradě zlatý poklad

8. září 2015

Objev zlatého pokladu na zahradě je událost přinejmenším nepravděpodobná, občas se to ale stává. Jako příklad může posloužit i nedávný nález zlatých mincí v Horním Polubném na Jablonecku.

Zlaté mince z 20. let minulého století s portrétem Františka Josefa I. našla na zahradě před domem paní Alena Kryštofová. Sedmnáct zlatých dukátů našla nedávno při sekání zahrady, ležely tam nepovšimnuty více než sedmdesát let.

„Ráno jsem začala sekat trávu, a když jsem trošku poodhrnula hlínu, vykoukly ze země mince. Zůstaly mi v ruce, sedmnáct kusů jich bylo,“ popisuje okolnosti nálezu zlatých mincí paní Krištofová.

Pravděpodobně je na pozemku zahrady nedbale uschoval nebo ztratil někdo z bývalých obyvatel někdejší hájovny, k níž místo nálezu patří. Na otázku, za jakých okolností a kdy se mince na místo dostaly, lze těžko odpovědět. Jisté ale je, že tam mince zůstaly nepovšimnuty několik desítek let, možná do konce války.

Co v případě takového nálezu udělat? Podle zákona je třeba nález oznámit a odevzdat. Tak se zachovala i paní Alena Krištofová. „Počkala jsem na manžela, až se probudí, a jeli jsme to do Tanvaldu na policii odevzdat,” říká poctivá nálezkyně.

Nález spravuje obecní úřad v místě, kde k němu došlo. Obec se pak snaží v zákonné lhůtě nalézt vlastníka. Po této lhůtě má pak nálezce nárok na nálezné. To činí deset procent hodnoty nálezu.

autor: David Hamr
Spustit audio