Ženy a dívky z Mostu darovaly vlasy na pomoc dětem s rakovinou

12. září 2017

Mateřská škola Pastelka v mostecké Hutnické ulici pořádala 11. září charitativní akci. Tradiční slavnost k zahájení školního roku školka tentokrát obohatila o dobročinný rozměr – darování vlasů na paruky pro onkologicky nemocné pacienty.

„Přemýšlela jsem o tom dlouho, testovala jsem si ten nápad na sociálních sítích a všichni byli pro,“ prozradila ředitelka školky Petra Nováčková, která si sama sedla do improvizovaného kadeřnického křesla.

Ta byla na zahradě dvě a obsluhovaly je slečny z pražského salonu Dlouhovláska. Během první půlhodiny už měli za sebou čtvero stříhání. „Ideální vlasy pro darování by měly mít alespoň 35 centimetrů,“ vysvětluje při práci kadeřnice Andrea Jurčíková.

Nakonec se našly i ženy, které přinesly vlasy o délce až 50 centimetrů. Na jednu paruku jsou třeba odhadem tak tři ostříhané hlavy. „Před výrobou paruky se vyčesávají krátké vlásky,“ objasnila důvod těchto ztrát kadeřnice. „Čím zdravější vlasy jsou, tím lépe. Ale barvení nevadí. Odstín vlasů se stejně většinou zceluje nějakou barvičkou,“ dodala.

Důležité je, že jde o pravé a evropské vlasy. Z nich vypadají paruky nejpřirozeněji.

Pod nůžky šla během včerejší slavnosti i Kateřina Andělová. Do Pastelky chodí její malý syn a ona proto využila příležitost. Z dlouhých vlasů si nechala střihnout mikádo.

„Vlasy mi rostou rychle. Už dlouho jsem to chtěla udělat, ale tím, že Dlouhovlásky jsou z Prahy, neměla jsem příležitost. Tohle je ideální,“ řekla maminka, která na svých vlasech rozhodně nelpí a klidně by je, až zase dorostou, darovala znovu. Podobně ochotných maminek bylo na zahradě tolik, že charitativní nůžky se nezastavily celé tři hodiny, které zahradní slavnosti ve školce patřily.

Kromě vlasů sbírali ve školce také léky a léčivou kosmetiku pro malé onkologické pacienty a darovat mohli příchozí i peníze. Vybíralo se dobrovolné vstupné, prodávaly se sladkosti, na charitu šel i výtěžek z manikúry, kterou si dámy mohly na zahradě nechat udělat.

Akce nazvaná Mostecké vlasy skončila úspěchem. Svou hřívu dobrovolně darovalo dětem čtrnáct dívek a žen, další dvě přinesly už ustříhnuté vlasy z domova. Ochota lidí pomáhat překvapila i organizátorky akce, proto není vyloučeno, že se něco podobného bude v Mostě opakovat.

Spustit audio