Ženy, naučte se bránit! Kurzy sebeobrany probíhají pravidelně

26. leden 2016

Ženy, nebojte se bránit! I tak by mohlo znít motto sebeobranných kurzů pro ženy. Tyto kurzy do Ústí nad Labem přivedl sportovní klub pod vedením Jiřího Lišky, který se o problematiku sebeobrany zajímá přes 30 let.

Od září loňského roku do dubna 2016 probíhá celkem 8 seminářů. Každý je ovšem zaměřen na něco jiného. Ženy se tak mohou naučit základy sebeobrany při napadení v baru, znásilnění nebo při ochraně svého dítě.

„Mimo různých seminářů pořádáme také klasický výcvik krav maga pro veřejnost, ale dámy mají občas obavu přijít mezi smíšené skupiny, takže přišel nápad na seminář čistě jen pro ženy. Zájem přímo o tento kurz je relativně veliký, s každým pokračováním sem chodí noví a noví zájemci,“ prozrazuje trenér Michal Ryba.

Podnět k absolvování semináře může být právě osobní zkušenost s napadením

„Celá řada našich účastnic má s určitým stupněm napadení svojí vlastní zkušenost. Ten kurz je stavěn tak, že část je věnována právě prevenci, kde probíráme případy napadení z reálného života,“ vysvětluje Michal Ryba.

V případě napadení máme většinou jen dvě možnosti. Útěk nebo nějakou sebeobrannou reakci, takže protiútok. Jakou variantu tedy vybrat a existuje i nějaká prevence?

Kurz sebeobrany pro ženy

„Základním doporučením je nedostat se do takové situace. Pokud mohu z té situace uniknout bez vlastní konfrontace, tak je to pro mě vždy lepší a výhodnější," říká trenér.

„Předtím člověk vůbec nevěděl, jak má reagovat v určitých situacích, a tady nám ukazují, jak se ubránit běžným útokům,“ prozrazuje účastnice kurzu Monika Drncová. Takovéto kurzy doporučuje i dalším ženám a mužům, kteří se bojí chodit nejen ve tmě po ulicích.

Další seminář je naplánován na sobotu 6. února.

autor: Martin Dušek
Spustit audio