Životní peripetie vynálezce Josefa Vaňka připomíná výstava v semilském muzeu

27. červen 2016

Příběh neuvěřitelně šikovného a houževnatého semilského rodáka a vynálezce Josefa Vaňka, který zažil několik vzestupů i pádů si letos v létě připomíná semilské muzeum. V nové expozici nechybí ani slavný výherní automat Forbes či prodejní automaty.

Josef Vaněk byl podnikavý už jako malý chlapec a dotáhl to k velkému majetku, přestože vychodil jen několik školních tříd.

„Musel doma pomáhat svým výdělkem splácet hypotéku, takže třeba prodával noviny na turnovském nádraží,“ přibližuje podnikatelské začátky Josefa Vaňka kurátorka výstavy Alena Hovorková.

Začátkem 1. světové války dostal Vaněk nápad a koupil od semilského knihkupce větší množství cigaretových dutinek, které plnil směsí sušených bylinek a prodával je jako zdravotní kuřivo. Nejen díky tomu až zázračně zbohatl. O všechny peníze ale přišel kvůli pádu bankovního ústavu.

Semily, pamětní deska Josefa Vaňka

To nebyl jediný vzestup a pád. V pronajaté dílně sestrojil výherní automat, který pojmenoval Forbes. Ovšem nebyl v Semilech jediný, koho výherní automaty inspirovaly ve stejné době.

„Byl tu ještě jeden výrobce výherních automatů, Josef Mach. Proběhl mezi nimi velký soud, aby se určilo, kdo koho kopíruje. Jejich přístroje byly totiž téměř totožné. Nakonec vyhrál Josef Vaněk,“ upřesňuje Hovorková.

Forbesy Vaněk vyráběl pouze 10 let, protože v roce 1936 přišel jejich zákaz. Ani tehdy se Josef Vaněk pod nepřízní osudu nezlomil a začal vyrábět první prodejní automaty na cigarety, ale i bonbony a vlastně cokoliv, co obchodník chtěl. Z vlakových nádraží možná někteří mohou pamatovat jeho osobní váhy.

Na vynálezy a výrobky Josefa Vaňka se můžete v semilském muzeu podívat do 11. září.

Vlevo Mars Josefa Macha, vpravo Forbes Josefa Vaňka
Spustit audio