Zkusili už jste zimní spaní v jeskyni? 5.–7. února vás turisté zvou do Sloupu v Čechách

4. únor 2016

Jestli jste dobrodružné povahy, nechte se pozvat na tento víkend do Sloupu v Čechách. Od pátku 5. února až do neděle 7. února se tam bude tábořit ve Velké Cikánské jeskyni, chybět nebude ani turistika, zimní prohlídka skalního hradu i zábava přímo na hradě.

Zimní táboření pořádají turisté už přes 50 let - nejdelší tradici mají na Moravě, v Čechách vede zřejmě právě Sloup v Čechách.

Místa k přespání vybírají pořadatelé různá, ale většinou to bývá les, jeskyně opravdu není běžným útočištěm pro nocleh v zimní přírodě. „Využíváme právě jeskyně ve Sloupu, která je dlouhá 25 metrů," říká Petr Randus, jeden z pořadatelů akce.

Petr Randus vzkazuje, že při takovém dobrodružném noclehu se neobejdete hlavně bez pořádné podložky. „Potřebujete nějaký igelit, abyste byli v čistotě, protože přece jenom podlaha jeskyně je písková, potom karimatku a teplý spacák a to je asi vše,“ zamýšlí se pořadatel a ujišťuje všechny zájemce, že zalézt si v jeskyni do spacáku a přečkat tam noc můžete bez větších obav.

„Stanuju v zimě přes padesát let a nikdy jsem neslyšel, že by někdo měl nějakou újmu - každý ví, do čeho jde a má pořádnou výbavu.“

Skalní hrad ve Sloupu v Čechách

Protože celou akci zastřešuje Klub českých turistů, na sobotu je připraven turistický program.

„Jdeme k Bílé paní, zvláštní skále, protože je čedičová, ačkoliv v okolí Sloupu v Čechách jsou samé pískovce,“ vysvětluje Petr Randus.

Jaká škoda by byla nocovat ve Sloupu a nepodívat se do tamějšího skalního hradu! Proto je v sobotu na programu taky jeho návštěva a kvízy v hradní kapli. „Prohlídka zimního hradu má takovou zvláštní romantiku, pak se sedí v kapli, lidé soutěží a o přestávkách se zahraje vždy nějaká písnička,“ dodává Petr Randus.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio