Zmizelé budovy Liberce ožívají v šatech návrhářky Zuzany Sobkové

4. červen 2015

Liberecká Textilana nebo obchodní dům Ještěd, později přejmenovaný na Tesco, právě tyto bývalé liberecké dominanty se staly předlohou módní návrhářce Zuzaně Sobkové z Liberce. Svou originální kolekci předvedla nedávno na módní přehlídce v Coworkingovém centru v Liberci.

Zuzana Sobková se po vystudování Technické univerzity v Liberci, obor textilní návrhář a technolog, rozhodla zdokonalit svůj um v prvním ročníku SOU obor krejčová, se netají tím, co stojí za myšlenkou ušít šaty podle předlohy zmizelých slavných budov Liberce.

„Nedávno jsem listovala v knížce návrhářky Blanky Matragi, kde mě upoutaly kresby šatů vedle budov. A protože jsem měla před sebou soutěžní módní přehlídky, tak mě moje paní mistrová navnadila, že bych mohla něco podobného udělat. Jsem libereckou patriotkou, tak jsem se rozhodla, že do svých modelů převtělím slavné, ale bohužel zmizelé budovy Liberce,“ říká s úsměvem mladá návrhářka.

Zuzana Sobková s modelkami

Kolekci šatů, ve kterých můžeme snadno rozpoznat libereckou Textilanu, nebo obchodní dům Ještěd, navržený architektem Karlem Hubáčkem, doplňují šaty, které výjimečně připomínají dosud stojící impozantní budovu bývalých Městských lázní, která se po náročné opravě stala sídlem Oblastní galerie.

Podle svých slov se Zuzana Sobková nebrání další inspiraci slavných zaniklých budov na Liberecku. Jisté je, že o této nadějné návrhářce, kterou baví pracovat nejenom hlavou, ale i u šicího stroje, ještě uslyšíme!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio