Znáte Litoměřice? Vydejte se na prohlídku podzemních chodeb!

6. říjen 2014

Jedno z nejstarších českých měst, královské Litoměřice, jsou pastvou pro oči - včetně měšťanských domů na náměstí. Mají také několikapatrové sklepy, které byly ve středověku propojeny desítkami kilometrů chodeb!

Prohlídka sklepení začíná v restauraci Radniční sklípek. Bylo zpřístupněno už v roce 1975, po rozsáhlé rekonstrukci. Vznikla tak asi 350 metrů dlouhé prohlídková trasa, díky které si lidé mohou udělat alespoň rámcovou představu, jak podzemní systém dříve vypadal.

„Litoměřice byly bohaté obchodní město – a obchodníci pro své zboží potřebovali sklepy. Později, v období válek, je propojili sklepy – vznikl tak labyrint chodeb, dlouhý kolem 25 kilometrů,“ vysvětluje František Kopecký.

Dnes už je většina podzemních chodeb zazděná, město se ale postaralo o to, aby alespoň jejich část zůstala zachována. Některé domy mají i několik pater sklepů, které sahají až do hloubky 12 metrů.

Pokud byste chtěli litoměřické podzemí navštívit, máte příležitost - můžete se tam po předchozí domluvě vypravit i mimo turistickou sezónu!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.