Znáte stévii? Ne všechna "éčka" jsou špatná - příkladem může být právě sladidlo E 960

30. říjen 2014

E 960 - to je jedno z „éček“, kterého se nemusíte bát. Je to látka z rostliny jménem Stévie sladká a je fakt, že svému názvu tahle bylinka dostojí. Sladit stévií mohou i diabetici.

V posledních letech se u nás začala pěstovat stévie - bylinka úplně zázračná svou sladivostí. Jihoameričtí indiáni ji používají po staletí. Její sladivost je až obdivuhodná a přitom nás nezatíží kaloriemi, je vhodná pro diabetiky.

Pěstovat se dá i doma - ani nemusíte mít zahradu, v našich podmínkách se pěstuje jako hrnková rostlina, říká Miloslava Valinová z budyňského zahradnictví. Stévie není příliš náročná na zálivku ani na hnojení, stačí jí balkon nebo širší parapet u okna. Bude vám ale vděčná za trochu vegetačního klidu (snížená teplota na 10-15 stupňů) v době zimy.

Používá se za syrova, mražená nebo sušená, rozdrcená v keramickém hmoždíři, osladí nápoje i pokrmy.

Rada na závěr - nenechte se nachytat na různá průmyslově vyráběná sladidla na bázi stévie. Nejdřív si pročtěte složení - některá sladidla, honosící se stévií, jí totiž obsahují opravdu malinko. Takže je opravdu lepší si ji pěstovat!

Spustit audio