Zrestautovali starý statek uprostřed Českého středohoří. Teď je zde penzion a kavárna

25. listopad 2014

Nedaleko města Úštěk, u vsi Ostré na Litoměřicku, je vrch Kalvárie. Stojí na něm dvě kapličky a je z něj nádherný výhled do okolí. Turistická cesta ke kapličkám vedla podél nově opraveného statku. Před časem ho koupili manželé Sassmannovi a starý statek na vlastní náklady zrestaurovali. Vynikl tam penzion s kavárnou a paní Sassmannovou dokonce teď statek živí. Jak se jim to všechno podařilo?

Šli na procházku a uviděli neudržovaný statek. Nejdřív váhali, ale pak ho zakoupili. Několik budov, dvůr, ani ze začátku pořádně nevěděli, co s tím. Dnes je statek „Pod Kalvárií“ ozdobou vesničky Ostré u Úštěka.

„Byla to taková osudová záležitost, bez nějakých plánů. Šli jsme kolem, bylo to na prodej, nám se to strašně líbilo, ale vůbec jsme nevěděli, co s tím budeme dělat,“ vzpomíná paní Sassmannová.

Statek museli zrestaurovat opravdu z gruntu. Nakonec zde zřídili výletní kavárnu a penzion, pořídili také koně, slepice, ovce, spoustu koček a psa. Ačkoliv rekonstrukce i začátky podnikání jim daly zabrat, svého rozhodnutí nelitují.

Na Statku Pod Kalvárií je práce stále dost. Jak to všechno začalo? Poslouchejte…

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.