Zvířata v Krkonoších budou mít díky obůrkám v zimě větší klid a pohodlí

26. listopad 2014

Zima je pro krkonošskou zvěř nejen obdobím odpočinku. Nedostatek potravy a přebytek návštěvníků hor jsou pro zvěř, zvláště pak vysokou, velkým stresem. Správa Krkonošského národního parku proto pro jeleny připravuje přezimovací obůrky.

Na území parku je jich celkem šestnáct. Jeleni do nich sami přicházejí za potravou, kterou jinak v horách postrádají. Zřizovat obůrky se ochráncům přírody vyplatí, vysoká by totiž jinak okusem stromků napáchala mnohem větší škody.

Aby jeleni zůstali v obůrkách a měli na přezimování klid, dojde v Krkonoších k omezení pohybu na některých cestách, které vedou kolem přezimovacích obůrek.

„Lidé by měli klid kolem obůrek respektovat, nevstupovat tam, neměli by tam chodit venčit psy…Jakýkoliv stres, který jeleny poplaší, může způsobit, že jelen prorazí plot, uteče do volné přírody a tam bude působit škoda a nebo i zahyne,“ vysvětluje Radek Drahný z Krkonošského národního parku.

Upozornění na závěr - omezení pohybu po cestách u jeleních obůrek se týká třeba Harrachovska či Benecka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.