Zvýšené množství vápníku v těle může způsobit vážné zdravotní problémy

5. prosinec 2016

Sýry, jogurty, sušenky i jiné produkty na sobě často mívají výrazný nápis „obohaceno kalciem“. Pokud po nich saháte s přesvědčením, že jejich koupí prospíváte svým kostem a zoubkům vašich dětí, měli byste teď zpozornět. Nejen že vašim kostem takové výrobky žádný užitek nemusejí přinést, ale ještě mohou ublížit djiným částem vašeho těla.

Kalcium neboli vápník je pro naše tělo jedním z nejdůležitějších prvků. Potřebujeme ho pro stavbu kostí a zubů, neobejde se bez něj správné fungování svalů, hormonů a srdeční činnosti. Významný je také v boji se záněty a s infekčními zárodky.

Pro tělo je velmi nebezpečný jak nedostatek vápníku, tak jeho nadbytek. Obojí umí v těle napáchat nenapravitelné škody. Ovšem proto, aby naše tělo vápník správně využilo, musí v něm správně fungovat mnoho pochodů. K tomu je potřeba dostatek látek, které správné hospodaření s vápníkem podporují.

To, že nám kvůli nedostatku vápníku řídnou kosti, nemusí být způsobeno tím, že vápník přijímáme nedostatečně, ale tím, že tělu neumožníme, aby ho správně využilo.

Vápníku zpravidla míváme v těle dostatek nebo mírný přebytek. My ale často naše tělo nutíme, aby vápník využilo na vyrovnání se se stresem, nedostatkem odpočinku a nevhodnou stravou.

Pokud navíc konzumujeme příliš mnoho vápníku a nemáme dostatek vitamínů K2 a D3, které jsou pro jeho vstřebávání ze střev naprosto nezbytné, hrozí nám velké potíže.

Mléčné výrobky

Vitamíny K2 a D společně s hořčíkem pomáhají vápníku a dalším minerálům, aby se z krevní plazmy dostaly do kostí. Pokud tyto látky chybí, vápník z plazmy se usazuje ve svalech, v ledvinách a v cévách, kde způsobuje vápenatění. To, že se vápník nedostává do kostí, ale plave si v krevní plazmě, je nebezpečné hlavně pro srdce, protože se vlivem vápníku zvyšuje jeho stažlivost a v krajním případě může dojít až k jeho zástavě.

To, že vaše tělo nepracuje s vápníkem správně, odhalí krevní testy, které mohou snadno ukázat, že máte vysokou hladinu plazmatického vápníku. S největší pravděpodobností za to může nedostatek vitamínu D a K2, protože tím trpí až 90 % populace.

Velmi pravděpodobně se u vás, kromě známek osteoporózy, vyskytují také křečové žíly, svalová únava a křeče, sklony k infekcím, alergie, pocity smutku, deprese a vysoký tlak. I za ty totiž může nedostatek vitamínů D a K2.

Dnešní strava je chudá na vitamín K2

S příjmem vitamínu K2 dříve nebýval problém. Jedlo se hodně rostlinné stravy a maso zvířat živených zelenou trávou. V jejich tuku se vitamín K2 vyskytuje. Ovšem dnes hospodářská zvířata trávu vidí nebo jedí málokdy, pokud vůbec. Také roste spotřeba levných margarínů a rostlinných tuků na úkor živočišných tuků, které jsou našemu tělu jaksi bližší a u nichž je větší šance, že v nich vitamín K2 najdete.

Sklizeň chřestu

Příjem vitamínu K2 si zajistíte, pokud budete konzumovat mléko, sýry a maso od zvířat krmených trávou. Dobrým zdrojem jsou také žloutky a kuřecí játra. Z rostlin se vyplatí kvůli vitamínu K2 jíst kapustu, brokolici, listovou zeleninu, švestky, chřest a hlávkové zelí.

Zmíněný vitamín můžete získat v tabletkách a vitaminových doplňcích. Nemusíte se jich dokonce bát, protože u vitamínu K2 nehrozí předávkování. Přesto se ale o užívání poraďte s lékařem, protože aby správně plnil svoji funkci, potřebuje být také ve správném poměru s vitamínem D a s hořčíkem.

Jak zajistit tělu vitamín D?

Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a tím napomáhá společně s dalšími látkami napomáhá k tomu, aby se vápník dostával do kostí.

Tento vitamín se vytváří přímo v našem těle a to díky ultrafialovému záření ze slunečního světla. Až 80 % denní dávky vitamínu D si naše tělo umí vyrobit díky slunečnímu záření a zbytek získá z potravy, zejména z vajec, ryb a mléka.

opalování, pláž, moře

Pokud se tedy vyhýbáme sluníčku, případně to přeháníme s opalovacími krémy, hrozí nedostatek vitamínu D. Tvorba vitamínu je také brzděna při onemocnění trávicího systému. A

Také některé léky působí při tvorbě vitamínu D potíže. Pokud nemáme dostatek vitamínu D, tělo nedokáže vstřebávat vápník z potravy a začne si ho odebírat z kostí. Ale protože práce s vápníkem není jediná úloha vitamínu D v těle, dostaví se i jiné projevy. Bolest a slabost svalů, snížená odolnost proti infekcím, pokles tvorby inzulinu, cukrovka, psychické vyčerpání.

Rozumné vystavování se slunečním paprskům je tedy jednou z možností, jak vitamín D udržovat v těle. Můžete také sáhnout po nějakém potravinovém doplňku, který s doplněním vitamínu D pomůže. Doporučujeme ale to předem konzultovat s lékařem!

Pokud to totiž v dávkováním přeženete, tělo neumí nadbytečný vitamín D odplavit a hrozí předávkování, které vede k vápenatění měkkých tkání, nechutenství a k poruchám srdečního rytmu.

Kromě toho je dobré sladit poměr vitamínu D s ostatními látkami – hlavně vitamínem K2 a magnéziem, protože jen v ideální kombinaci fungují tak, jak mají. Ale to už je vysoká chemie, se kterou vám nejlépe poradí odborník.

Vitamínem D se ale nepředávkujete, pokud ho budete čerpat přirozeně. Takže jezte ryby, žloutky a využijte každého slunečného dne alespoň ke krátké procházce. On totiž i pohyb je pro tvorbu vitamínu D důležitý. A že prospěje každému z nás, o tom snad není pochyb!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio