Filmové kalendárium: Adam a Eva

24. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes se podíváme na chvilinku do ráje, řekneme si, kam se odtud lidé vyhánějí a připomeneme si tři vpravdě vánoční pamětnické filmy. Je Štědrý den a svátek mají první lidé – Adam a Eva.

Určitě si vzpomínáte na báječný animovaný film Eduarda Hofmana Stvoření světa. Je z roku 1957 a asi těžko budete dnes dětem vysvětlovat, že tehdy s ním žádné počítače pomáhat nemohly.

Jméno Adam je podle tradice označení prvního člověka a ve skutečnosti to vlastně jméno jako takové není. Ani s Evami to není jednoduché. Jméno Eva znamená někoho, kdo prostě žije. Ale jak víme, rozsvítit to společně uměli, i vytočit šéfa do běla... Poslouchejte!

Jméno Eva nosí v České republice na 155.000 žen, zatímco Adamů je jen 44.000, takže na jednoho Adama připadají 3 Evy.

Na začátku jsme vám slíbili, že prozradíme, kam chodí lidé vyhnaní z ráje - tak to tajemné místo je asi Liberecko, protože tam máme z celých severních Čech nejvíc Adamů i Ev.

Přejeme jim k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.