Filmové kalendárium: Albert

21. listopad 2017
Filmové kalendárium

Dnes pojedeme na hory, kde budeme hledat Matýska a jednoho příšerného chlapa, ovšem před tím budeme potřebovat lékařskou prohlídku. Máme 21. listopad a svátek slaví Albert.

Jak jsme naznačili v úvodu, Albert se jmenoval jeden z tatínků v oblíbené komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Hrál ho Julius Satinský, pamatujete? Tenhle film patří do kategorie vánočních, takže nás brzy v televizi zase čeká a ty nejslavnější hlášky si zase připomeneme.

Svědomitých tatínků jménem Albert bychom u nás mohli mít až 1800, ale všichni otcové rozhodně nebudou, protože v průměru je jim jen 25 let. U nás na severu jich na počet obyvatel najdeme hodně na Teplicku nebo Žatecku.

Význam jména říká, že Albert je muž vznešený. Stejný německý základ má také jméno Albrecht, ovšem doma se Albrechtům i Albertům říká Bertíku.

Všem jim přejeme k svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.