Filmové kalendárium: Bohumila

28. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes si předvedeme, že Vánoce i Velikonoce je nejlepší trávit na horách, a předvedeme si, že na lásku a převýchovu není nikdy pozdě. Je 28. prosince a svátek má Bohumila.

Bohunka v podání Evy Holubové se objevila ve filmu Marie Poledňákové Líbáš jako bůh. Ta se v něm v roce 2009 pokusila navázat na silnou tradici svých rodinných filmů

Je zajímavé, že Eva Holubová hraje Bohunky poměrně často - kromě filmu Líbáš jako bůh samozřejmě ve volném pokračování Líbáš jako ďábel, a aby se to nepletlo, tak taky třeba v Čase sluhů a Čase dluhů.

Což o to, oblíbené jméno to celkem je - v rodném listě ho u nás má 9.500 žen. Na severu se to nejvíc týká Ústecka, tam jich máme na 120, ovšem třeba na Žatecku jsou to také úctyhodné čtyři desítky. Je jim v průměru přes 60, ale to ještě neznamená, že by měly rezignovat:

Všem Bohumilám i Bohunkám přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.