Filmové kalendárium: Dagmar

20. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes si ukážeme, že mnoho báječného se rodí jako malé nic a představíme si jednu sprostou a jednu zákeřnou holku. Je 20. prosince a svátek má Dagmar.

Pejska Dášeňku známe asi všichni, ale každá generace s ní má spojený jiný hlas - knížku namluvil Petr Štěpánek i Martin Růžek a v naší filmové ukázce to nebyl nikdo jiný než Karel Höger.

Všichni ale vědí, že Dášenka je vlastně Dagmar, a tak se jmenuje přes 51.000 žen. Domácké jméno Dášenka má v rodném listě jen 85, a čtyři z nich žijí v Litvínově.

Dáša se objevila i ve Svěrákových Vratných lahví - však je to jméno přece jen o dost méně něžné, než by se mohlo zdát - je starobylé norské a znamená velký den nebo denici.

Na severu Čech žije nejvíc Dagmar na Liberecku - přes 700. Co do jejich počtu na počet obyvatel se s Libercem můžou měřit ještě Teplice.

Přejeme Dagmarám i Dášám k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.