Filmové kalendárium: Emílie

24. listopad 2017
Filmové kalendárium

Tentokrát si ukážeme, že v ofsajdu se nebojí jen muži, ale i ženy a podíváme až za jedním snílkem až na Montmarte. Je 24. listopadu a svátek má Emílie.

Emilka se jmenovala role Jiřiny Štěpničkové v Mužích v offsidu - na tenhle film z roku 31 jedna se pokusil o 40 let později navázat Bořivoj Zeman filmem Ženy v ofsajdu. Také tam byla Emilka…

Jméno Emílie u nás nosí ke 4000 žen - a zase bylo těžké to spočítat, protože existuje několik variant, jak se tohle jméno píše. Nejčastěji se používá varianta "Emília" - těch máme nejvíc v Liberci - 40.

Fotbal a vůbec sport k Emilkám asi patří, protože podle překladu svého jména jsou to ženy soutěživé. Ovšem je tu ještě varianta "Amélie", a ta má pro spoustu z nás od roku 2001 a filmu Amélie z Montmartru s Audrey Tatou úplně jiný význam.

Amélií máme 800, a to je dobře, protože s nimi je život hezčí. Mějte se hezky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.