Filmové kalendárium: Evženie

22. duben 2016
Filmové kalendárium

V tomto díle Filmového kalendária budeme udělovat řády a zamyslíme se nad tím, kdo je urozený. Je 22. dubna a svátek má Evženie.

Filmová postava se jménem Evženie se v českých filmech hledá těžko, ale nakonec se to povedlo – našli jsme jí ve filmu s Jaroslavou Adamovou a Pavlem Landovským z roku 2009 Stínu neutečeš. Je to ale docela drama o tom, jak se babička chce v 80 letech dát rozvést, takže veselé momenty tam moc nejsou.

Jméno Evženie se zřejmě hodí ke starším dámám - průměrný věk Evženií v České republice je 65 let. Můžeme si o nich také říct, že jejich jméno znamená v překladu "žena dobrého rodu" nebo "urozená".

V České republice žije Evženií přes tisíc, v severních Čechách bychom se za nimi mohli vypravit na Žatecko, nebo vůbec na severozápad - na Podbořansko, Chomutovsko nebo do okolí Kadaně. Přejeme jim všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.