Filmové kalendárium: Filip

26. květen 2017
Filmové kalendárium

V tomto díle Filmového kalendária budou hrát hlavní roli ušlechtilá a mazaná zvířata - čekají nás koně, delfíni a aristokrati. Je 26. května a svátek má Filip.

Znáte delfína Filipa? Pro celou generaci amerických a australských dětí to byla podobná filmová postava, jako pro nás klokan Skippy.

Jméno Filip je aristokratické jméno - v překladu z řečtiny znamená "přítel koní", ovšem ve skutečnosti je to ten, kdo si koně může dovolit.

V České republice jich, alespoň podle jména, máme přes 45000. Na severu jednoznačně nejvíc na Liberecku.

Krásný aristokrat jménem Filip se objevil v druhém díle kultovní limonády o nezkrotné Angelice - Báječná Angelika - ovšem ten se zrovna jako přítel koní neprojevil - posuďte sami…


Jestli si vzpomínáte, tak na koně hodný nebyl, ale jinak to s ním celkem šlo. Umřel ale hned na začátku třetího dílu – asi, chudák, překážel.

Český film má ovšem také jednoho výrazného Filipa - Phila Marlowa z filmu Mazaný Filip Václava Marhoula v podání Tomáše Hanáka.

Všem Filipům přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.