Filmové kalendárium: František

4. říjen 2017
Filmové kalendárium

Dnes na nás dýchne jižní temperament, však také jméno dnešních oslavenců pochází z Itálie. Byla to dětská přezdívka Františka z Assisi a dostal ji, protože uměl dobře francouzsky. Je 4. října, svátek má František.

„Jak můžeš být spokojenej, když nejsi ženatej? Chceš dopadnout jako strejda Franta?,“ tahle vpravdě mateřská rada pochází z Utrpení mladého Boháčka.

Ale pokud jde o strejdu Frantu, je odpor k manželství v pořádku, protože druhý výklad jména František je „svobodný muž“. V České republice máme na 130 tisíc Františků.

A když nejsou spokojení, umějí se ozvat:

„Kucinálfagot, ta polívka stojí za starou bačkoru!,“ to byla první slova Františka Nebojsy z Werichovy knížky Fimfárum. Na severu Čech by se dobrá polévka měla vařit hlavně na Podbořansku, protože tamních 240 Františků představuje největší hustotu na počet obyvatel na severu Čech. Podobně jsme na tom také na Ústecku a Teplicku.

A roztomilý František z Jáchyme, hoď ho do stroje Oldřicha Lipského nám ukázal, že naprosté většině z nás by ke spokojenosti stačila pořádná výplata. A když už není, tak potřebujeme alespoň trochu toho respektu…

Ačkoli je českým Františkům v průměru 57 let, Filmové kalendárium předpovídá tomu jménu světlou budoucnost; jeho dobrá léta zase přijdou.

Tak hodně štěstí a spokojenosti!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.