Filmové kalendárium: Hermína

7. duben 2017
Filmové kalendárium

Dnes si vzpomeneme na zakladatelku českého animovaného filmu, odpočineme si u řeky Berounky a ukážeme si, jak okouzlit pana profesora. Je 7. dubna a jméno v kalendáři mají Heřman a Hermína.

Český film má jedno silné spojení se jménem Hermína - Hermína Týrlová, zakladatelka českého, vlastně i československého animovaného filmu, která pracovala v ateliérech ve Zlíně.

Žen se jménem Hermína teď v České republice žije k sedmi stovkám, u nás na severu bychom je našli spíše na severozápadě - na Chomutovsku, Teplicku nebo Mostecku. Mužská varianta jména je ještě vzácnější, ale i Heřmany potkáme nejspíš na Teplicku.

Hermína se ovšem jmenovala třeba i maminka ve filmu podle Oty Pavla Smrt krásných srnců. Přesvědčte se sami...

Hermíny jsou bojovnice, a to maminka Popperová určitě byla, i když taková nenápadná. V rolích rodičů si už asi vždycky budeme pamatovat Martu Vančurovou a Karla Heřmánka. A můžeme si zavzpomínat, co bylo v tom filmu krásnější – jestli příroda kolem Berounky, poctivé jídlo paní Hermíny nebo úsměv Marty Vančurové…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.