Filmové kalendárium: Hynek

1. únor 2017
Filmové kalendárium

Dnes se na skok podíváme na frontu, a pak už si ukážeme, jak to dopadá, když se staří muzikanti rozhodnout zase si jednou zahrát. Je 1. února, svátek má Hynek, a to prý je česká podoba německého jména Heinrich.

Česká varianta jména Heinrich je ještě Jindřich - ale my se dnes věnujeme jen Hynkům. Celkově jich máme na čtyři a půl tisíce a u nás na severu je to jméno nejoblíbenější na Liberecku - tam napočítáme přes 70 Hynků. Pokud bychom počet Hynků porovnali s počtem obyvatel, pak je na tom podobně ještě Novoborsko.

Další báječný Hynek se objevil v podařeném filmu Alice Nellis z roku 2013 Revival - byl to bubeník a i když neviděl, byla s ním legrace - ačkoli trochu drsná, jako třeba když vystupoval z auta, když neměl. Poslouchejte…

Ještě dodejme, že Hynek v překladu znamená "vládce domu" a v posledních letech nám jde zase do módy. Tak Hynkové - všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.