Filmové kalendárium: Ida

15. březen 2017
Filmové kalendárium

Dnes pojedeme do lázní, promluvíme si na téma blahodárnosti minerální vody a ukážeme si jednu ženu činu. Budeme k tomu potřebovat film Karla Lamače U pokladny stál. Je 15. března a svátek má Ida.

Idy jsou asi zvyklé, že s jejich jménem si většina lidí spojuje vyhlášenou běloveskou kyselku, ale ta rozhodně nemá na zdraví tytéž účinky jako šaratice. Asi ale víte, že Idu si v obchodě už dávno nekoupíte, protože lázně a stáčírna patří mezi oběti privatizace.

0:00
/
0:00

Ovšem jméno Ida v České republice nosí na 850 žen a je zajímavé, že hodně pohromadě jich je u nás na Ústecku - 25. To je hodně, protože třeba na Liberecku je to je 16, na Dečínsku 10 a například na Litoměřicku žijí jen 3.

Jméno Ida je odvozené od starogermánského slova pro čin, takže Idy by měly být ženy činu. Všem jim přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.