Filmové kalendárium: Judita

29. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Tentokrát tu máme jméno, které už tu vlastně v prosinci jednou bylo. A díky němu si probereme pravidla společenského chování. Je 29. prosince a svátek má Judita.

Jméno Judita znamená ženu pocházející z Judeje, a to znamená, že je to starší verze jména Jitka. A jednu jsme vám už v prosinci připomínali - byla z filmu pro holky Metráček.

Pokud bychom porovnali počet Jitek a Judit, vyjde nám, že v novější verzi se to jméno používá mnohem častěji: Judita se totiž u nás jmenuje jen asi 6300 žen.

Existuje také varianta Guta a dokonce i mužská verze - a to Guth. A toho jednoho znám - je to ten, co se za první republiky proslavil pravidly chování.

Pokud byste se chtěli s nějakou Juditou seznámit, měli byste pátrat na Liberecku, Teplicku nebo Chomutovsku - tam by jich totiž mělo být zhruba po 15, ovšem na počet obyvatel jich je dost také na Tanvaldsku - 7. V průměru jim je 45 let.

Juditám k jejich svátku přejeme všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.