Filmové kalendárium: Kazimír

5. březen 2017
Filmové kalendárium

Představíme vám jedno velmi bojovné jméno starých Slovanů. Kromě boje o majetek, půdu a životní prostor půjdeme bojovat o ruku dámy. Je 5. března a svátek má Kazimír.

Věříme, že i vám se vybaví král Kazisvět z Princezny se zlatou hvězdou na čele. Tomu ale musíme přiznat, že se nejmenoval Kazimír, a také že nepřišel žádat o ruku jako šupák. Kazimíra jsme ve filmu nenašli, ale Kazisvět znamená v podstatě totéž - je to člověk, který je bojovný, a tedy mít ničí, anebo to může být naopak, totiž že mír káže. Možná podle toho, co se mu zrovna líp hodí.

Jméno Kazimír je zřejmě bojovné trochu moc, protože se tak v České republice jmenuje sotva 250 lidí. V celých severních Čechách jich máme jen 15 - nejvíc na Teplicku, tam žijí 3. Za posledních 20 let dali rodiče tohle jméno jen dvakrát - v roce 2009 a 1999.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.