Filmové kalendárium: Klára

12. srpen 2017
Filmové kalendárium

Dnes probereme dvě prvorepublikové dámy, řecké hrdiny a plynové masky - a to všechno díky dvěma oblíbeným seriálům. Je 12. srpna a svátek má Klára.

Kdo rád sleduje nové české seriály, ten ví, že Klára se jmenovala jedna z hlavních ženských postav seriálu První republika.

Za první republiky přitom bylo jméno Klára spíš výjimečné - po roce 1918 ho dostávalo sotva 15 holčiček ročně. Obliba toho jména narůstá až od 70. let, a proto dnes máme přes 37000 Klárek.

Druhá slibovaná dáma je ze seriálu Byl jednou jeden dům. Hrála ji Alena Vránová a měla tam za muže Hektora Nerudného. Kde se vzalo tak podivné jméno? Poslouchejte!

Abychom se ale vrátili ke Klárkám - jméno nepochází z řečtiny, ale z latiny, a znamená "jasná, světlá". V severních Čechách máme nejvíc nositelek tohoto jména na Liberecku, a to kolem 550. Nejen jim přejeme vše nejlepší k svátku!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.