Filmové kalendárium: Květoslava

8. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes půjdeme na taneční do Děčína, řekneme si, čím se u nás v pohraničí nejlépe zabavit a připomeneme si Pavla Landovského. Je 8. prosince a svátek má Květoslava.

Květoslava je jméno jako z románu. Oblíbené bylo tak do 60. Let, proto je dnes Květoslavám v průměru 66 let. A také film Utrpení mladého Boháčka, kde byl Pavel Landovský před Květoslavou tak krásně nejistý, je z roku 1969.

Jméno Květa patří mezi ty, co jsou v kalendáři vlastně víckrát - mluvili jsme o nich už v červnu, kdy slaví Květuše. Obě jsou to květinová jména, jako třeba Flora.

Květoslav máme v České republice přes 17 500 a opět je výrazně oblíbenější na Moravě než v Čechách. U nás na severu jich také v každém městě nějakou tu stovku máme - na Liberecku ke dvěma stovkám, na Ústecku přes 170 a na Děčínsku 130.

Květoslavám přejeme všechno nejlepší k narozeninám!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.