Filmové kalendárium: Ladislav

27. červen 2017
Filmové kalendárium

Dnes zkontrolujeme svou jazykovou výbavu, budeme ukrývat domnělou mrtvolu a dostaneme se až do Brna. Je 27. června a svátek má „slavný vládce“: Ladislav.

Náš první dnešní filmový Ladislav je Láďa Bajza ze seriálu Bylo nás pět. Ten se učil na příručího u nás v Teplicích, aby se zdokonalil v němčině. Dnes bychom se tam pocvičili také v ruštině a arabštině, protože tam se nám stále míchají vlivy z celého světa. Jméno Ladislav se v Teplicích také zabydlelo, nosí ho tam k devíti stovkám mužů, a tím se Teplice vyrovnají velkým městům jako je Ústí nad Labem nebo Liberec.

Nejsilnější ročníky Ladislavů pocházejí z 50. let. Máme jich kolem sebe tisíce - přesně 73824, alespoň pokud statistiky nelžou. Další úryvek máme z pohádky Jana Wericha Lakomá Barka - a to také byla ta domnělá mrtvola, které se učitel Láďa potřeboval zbavit.

Ladislav by podle našich zkoumání určitě měl mít autoritu, nebo alespoň svatou trpělivost - ať už jako vládce, podle významu jména, nebo jako režisér ve filmu Nuda v Brně.

Ladislavům všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.