Filmové kalendárium: Matěj

24. únor 2017
Filmové kalendárium

Dnes tu máme nejoblíbenější komedii za posledních 100 let, a to znamená, že pojedeme s dětmi na hory. Kromě toho se budeme učit botaniku.

S tebou mě baví svět Marie Poledňákové z roku 1982 diváci zvolili nejhezčí komedií 20. století. Matýsek se tam povedl hezky a možná také inspiroval novou generaci rodičů, aby tohle jméno začali dávat. Zatímco v 70. letech se narodily desítky Matýsků, po roce 2000 už jsou to tisícovky ročně.

Zavzpomínejte si s námi třeba na legendární vlakovou scénu. Českým Matějům je v průměru jen 11 let, takže chodí většinou ještě do školy a mohlo by jim přijít vhod jedno varování před pedantskými učiteli z filmu Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela:

V severních Čechách bychom takhle mohli cestovat třeba do Liberce, protože to je jedno z deseti „nejzamatýskovanějších“ míst v České republice. Je jich tam téměř 560.

Celkově je v České republice dnes přes 32 tisíc Matějů a určitě dělají kolem sebe radost - Matěj totiž znamená Dar Boží.

Matějům všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.